Spotrebné úvery pre vsetkych.

Čo je leasing?

31.10.2010 19:10


Leasing je to prenájom rôznych zariadení (áut, strojov, budov a ďalších) poskytovaný finančnými inštitúciami. Na začiatku leasingu platí nájomca prvú mimoriadnu splátku (akontáciu) a potom ďalej v pravidelných intervaloch (väčšinou mesačne alebo štvrťročne) nájomné. Po uplynutí vopred stanovenej doby získava u finančného lízingu nájomca možnosť prenajatý predmet získať do svojho vlastníctva. Operatívny lízing je väčšinou skôr jednoduchým prenájmom. Na začiatku sa neplatí žiadna akontácia, priebežne sa platí nájomné a po uplynutí stanovenej doby je prenajímaný predmet vymenený za nový.

Je to prenájom rôznych zariadení (áut, strojov, budov a ďalších) poskytovaný finančnými inštitúciami. Na začiatku leasingu platí nájomca prvú mimoriadnu splátku (akontáciu) a potom ďalej v pravidelných intervaloch (väčšinou mesačne alebo štvrťročne) nájomné. Po uplynutí vopred stanovenej doby získava u finančného lízingu nájomca možnosť prenajatý predmet získať do svojho vlastníctva. Operatívny lízing je väčšinou skôr jednoduchým prenájmom. Na začiatku sa neplatí žiadna akontácia, priebežne sa platí nájomné a po uplynutí stanovenej doby je prenajímaný predmet vymenený za nový.

Finančný lízing je založený predovšetkým na poskytnutie financovania. Všetka starosť o prenajatú vec (poistenie, údržba atď) patrí po celú dobu prenájmu medzi povinnosti nájomcu. Po zaplatení poslednej splátky má nájomca právo odkúpiť predmet lízingu za vopred stanovenú cenu, čo je väčšinou skôr symbolická suma v poriadku sto korún.

Operatívny lízing je určený tým, ktorí chcú nejakú vec používať, ale všetky starosti (údržbu, opravy, poistenie a ďalšie) s ňou súvisiace chcú prenechať iným. Po uplynutí dohodnutej doby si prenajímateľ vezme predmet späť a dodá miesto neho nový. U nás je táto služba najviac rozšírená u áut a počítačov, vo vyspelých krajinách si týmto spôsobom veľa firiem z daňových dôvodov vyhotovuje aj veľká technologické zariadenia či nehnuteľnosti. Vzhľadom k svojej vyššej cene (zahŕňa mnoho sprievodných služieb) býva väčšinou využívaný skôr firmami. V prípade rýchlo zastarávajúcich predmetov, ako sú napríklad počítače je však vhodný aj pre malé podnikáte.
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.