Spotrebné úvery pre vsetkych.

Sporiace účty

31.10.2010 19:11

Pre uloženie úspor, ktoré je potrebné mať kedykoľvek k dispozícii, sa najlepšie hodí sporiace účty. Tie zhodnocujú úspory viac než bežné účty a pritom sú spravidla úplne bez poplatkov. Sporiace účty ponúka väčšina tuzemských bánk aj družstevných záložen.Navzájem sa líšia predovšetkým výškou a spôsobom úročenia. Zatiaľ čo niektoré sporiteľské účty majú jedinú úrokovú sadzbu. Iné sporiteľské účty sú úročené pásmové, teda pre rôzne sumy na účte banka stanovuje iné úrokové sadzby.

Sporiace účty patrí ku klasickým vkladovým produktom, ktoré v Česku ponúkajú klientom banky a družstevné záložne. Jedná sa o jednoduché finančné produkty, ktoré umožňujú svojim majiteľom zhodnocovať úspory viac ako napríklad bežné účty. Súčasne sú tieto úspory neustále dostupné a majitelia sporivých účtov si ich tak môžu kedykoľvek bez sankcií a ďalších poplatkov vyberať. Peniaze na sporiacich účtoch sú zo zákona poistené na 100 percent a do hodnoty 50 tisíc euro. Od budúceho roka tieto úspory budú chránené až do výšky 100 000 euro.

Sa sporiacom účty väčšinou nie sú spojené ani žiadne iné poplatky. Založenie a vedenie účtu býva zadarmo, rovnako tak aj zrušenie či výber peňazí. Jednotlivé finančné inštitúcie pripisujú úroky za vklad raz za určité obdobie. Najčastejšie sa tak zhodnotenie objaví na sporiacom účte raz za štvrť roka, v niektorých bankách ale pripisujú úroky aj raz mesačne. Úroková sadzba sporiacich účtov súvisí s vyhlasovanú sadzbou Českej národnej banky (ČNB).
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.