Spotrebné úvery pre vsetkych.

Kontokorentné úvery

31.10.2010 19:10

Kontokorentné úvery poskytuje súkromným osobám i podnikateľom k bežným účtom väčšina tuzemských bánk. Kontokorentný úver je variant vopred schválené krátkodobé úvery do limitu podľa bonity klienta. Na rozdiel od pôžičky ale kontokorentný úver klient čerpá až v okamihu, keď sa zostatok na jeho účte ocitne na nule. Kontokorentný úver tak predstavuje finančnú rezervu, aby z klientovho účtu mohli odísť plánovanie platieb iv prípade, že ešte nedorazila jeho mzda na účet. Kontokorentný úver je možné čerpať opakovane, a to až do výšky schváleného limitu. Každá banka stanovuje lehotu, do ktorej musí klient svoj kontokorentný úver doplatiť. Využívanie kontokorentného úveru banka úročí špeciálnu úrokovou sadzbou. 

Stačí niekoľko platieb kartou v kombinácii s malým zostatkom na bežnom účte a je zamiesené na malér. Ak obchodníci nevidí ihneď, že na účte peniaze chýbajú, platbu kartou prijmú. Banka im peniaze vyplatí, ale klient sa dostane do mínusu. Ak nemá dohodnutý kontokorent, pôjde o tzv nepovolené prečerpanie, za ktoré zaplatí tučné úroky a poplatky. Banka mu navyše môže účet zrušiť.

Za nepozornosť s přečerpaným účtom si banky účtujú sankčné úroky z dlžnej sumy od 18 do 30 percent pa a jednorazové poplatky spravidla v rádoch stoviek korún. Oboje sa pripočítava k dlžnej sume, bez toho aby sa majiteľ účtu o prehrešku hneď dozvedel. Nie každá banka klienta na prečerpanie upozorní.
 

Späť

Vyhľadávanie

© 2010 Všetky práva vyhradené.